13 maja 2022

Krem kokosowy do naleśników i kanapek

 Krem dość słodki, ale pyszny. Doskonały do naleśników, kanapek, ale również jako masa do ciasta lub tortu.

Składniki:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 50 ml mleka skondensowanego
  • 60 g migdałów w płatkach
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • esencja waniliowa

Migały prażymy na suchej patelni, pilnujemy by się n ie przypaliły- mają być delikatnie rumiane.

Wiórki kokosowe mieszamy  z mlekiem kokosowym i mlekiem skondensowanym, dosypujemy cukru, uprażonych migdałów i dolewamy wodę. Całość rozdrabniamy blenderem, na gładką masę. Jeśli ktoś lubi by wiórki były wyczuwalne to można nie blendować tak intensywnie. Gęstość kremu zależy od ilości wiórek, ale również od jakości mleka kokosowego ( zawartość % tłuszczu). Jeśli krem wydaje się za słodki można dolać więcej mleka kokosowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz