Zdumiewające połączenie smaków, rzodkiewka w wersji smażonej smakuje wybornie,nawet sama.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 5 jajek
- szczypiorek
- garść startego ser żółtego
- garść startego parmezanu
- kilka rzodkiewek
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- wędzona papryka
- kilka kropel sosu sojowego
Naczynie żaroodporne wyklejamy ciastem francuskim. Jajka rozbełtujmy, dodajemy starte sery, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, wędzoną papryką sypką, dodajemy również szczypiorek drobno posiekany. Rzodkiewki kroimy w plastry i przesmażamy na maśle. Na ciasto francuskie wylewamy masę serowo-jajeczną, a na wierzch układamy rzodkiewki. Pieczemy całość ok 30 min w temp 190 stopni C. Warto zaglądać, bo każdy piec piecze inaczej. Góra ma się delikatnie przyrumienić. Wierzch można ozdobić świeżymi kiełkami. Smakuje najlepiej na świeżo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz