6 maja 2022

Tarta z ciasta francuskiego z masą serową i rzodkiewką

 Zdumiewające połączenie smaków, rzodkiewka w wersji smażonej smakuje wybornie,nawet sama.




Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • garść startego ser żółtego
  • garść startego parmezanu
  • kilka rzodkiewek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • kilka kropel sosu sojowego

Naczynie żaroodporne wyklejamy ciastem francuskim. Jajka rozbełtujmy, dodajemy starte sery, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, wędzoną papryką sypką, dodajemy również szczypiorek drobno posiekany. Rzodkiewki kroimy w plastry i przesmażamy na maśle.  Na ciasto francuskie wylewamy masę serowo-jajeczną, a na wierzch układamy rzodkiewki. Pieczemy całość ok 30 min w temp 190 stopni C. Warto zaglądać, bo każdy piec piecze inaczej. Góra ma się delikatnie przyrumienić.  Wierzch można ozdobić świeżymi kiełkami. Smakuje najlepiej na świeżo.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz