20 maja 2022

Placki z cukinii i fety

 Nie spodziewałam się, że te placki będą takie pyszne. Fajna alternatywa do tych tradycyjnych- na pewno mniej kaloryczne. Fetę można pominąć, ale ona dodatkowo podkręca smak. Warto ją dokładnie wymieszać, gdyż większe grudki przeszkadzają przy smażeniu ( placek przywiera). Lepiej sprawdza się cukinia mniejsza, ponieważ nie ma tyle w sobie wody i nasion.


Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • fety ok 150g
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek świeży ( pokrojona garść )
 

Cukinie i marchew ścieramy na tarce-duże oczka. Lekko oprószamy solą i ostawiamy na chwilę. Po ok 10-15 min odsączamy na sicie całą wodę z tartych warzyw. Dodajemy fetę, dobrze ją łączymy by jej praktycznie w plackach nie było. Wbijamy jajka, dodajemy koperek i doprawiamy według uznania, solą, pieprzem i sosem sojowym. Trzeba pamiętać, że feta jest słonawa i by nie przesadzić ze solą. Smażymy na oleju najlepiej rzepakowym, nakładając małe porcje masy. Z tej porcji wychodzi ok 10 do 12 placuszków. Na wierzch można ozdobić koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz