28 listopada 2022

Golonka pieczona w piwie i miodzie

4 grudnia Dzień Górnika.

Nawet jeśli mąż nie górnik, to solidaryzować się trzeba i zawsze w tym czasie wjeżdża goloneczka. Na śląsku warto kupić ją wcześniej bo 3 i 4 grudnia zawsze golonki ze sklepów wymiecione.  Golonke golimy maszynką z włosów, nie opalamy, bo skóra będzie twarda.



Składniki

  • golonka przednia lub tylnia ( przednia szybciej się gotuje, bo mniejsza)
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • mały seler korzeń (ćwiartka)
  • 2 łyżki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • cała główka czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
Golonke myjemy pod bierzącą wodą. Wkładamy do wysokiego garnka ( lub do szybkowara). Dolewamy wodę, tak by ją całą  przykryć. Dorzucamy warzywa obrane i przyprawy i czosnek przekrojony na pół. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu, czas gotowania jest  zależuy od  wielkości, ale średnio w normalnym garnku ok 2,5-3h,  szybkowarze ok 1,5h. Po wbiciu widelca  mięso ma być miękkie.Też nie możemy przesadzić z gotowaniem ponieważ później rozpadnie sie przy pieczeniu.



Wyjmujemy golonkę z wywaru, układamy w naczyniu żaroodpornym i nacinamy skórę w krateczkę. Odlewamy szklankę wywaru, dorzucamy do niej łyżkę musztardy i łyżkę miodu. Wylewamy na golonkę, do tego dolewamy piwo ( ja daje jasne). Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni, co chwilę odwaracamy golonkę i podlewamy wywarem piwnym. Pieczemy do pięknego zarumienienia.
Podajemy z sosem czosnkowym, musztardą lub chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz