Taka odmiana od tych mięsnych galaretek, można też je zrobić w wersji postnej z bulionem rybnym lub warzywnym.
- 1,5 l bulionu warzywnego, rybnego lub z kurczaka
- ok 6-7 płaskich łyżek żelatyny
- opakowanie paluszków krabowych
- 3 ogórki konserwowe
- koperek świeży
- 2 średnie marchewki ugotowane na miękko
- garść kaparów
Bulion przecedzamy, gotujemy, do pierwszego zabulgotania, do gorącego wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy. Po jej rozpuszczeniu, wyłączamy palnik i studzimy. Do małych pojemniczków układamy zaczynając od dołu: koperek, kilka kaparów, marchewkę ugotowaną i pokrojoną w kosteczkę, pokrojony w kostkę ogórek konserwowy i paluski krabowe ( też kostka). Zalewamy każdy pojemniczek bulionem z żelatyną, tak by wszystko przykryć. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz