1 grudnia 2022

Galaretki z paluszkiem krabowym

Taka odmiana od tych mięsnych galaretek, można też je zrobić w wersji postnej z bulionem rybnym lub warzywnym.


Składniki na ok 8 małych galaretek:

  • 1,5 l bulionu warzywnego, rybnego lub z kurczaka
  • ok 6-7 płaskich łyżek żelatyny
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 3 ogórki konserwowe
  • koperek świeży
  • 2 średnie marchewki ugotowane na miękko
  • garść kaparów
Bulion przecedzamy, gotujemy, do pierwszego zabulgotania, do gorącego wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy. Po jej rozpuszczeniu, wyłączamy palnik i studzimy. Do małych pojemniczków układamy zaczynając od dołu: koperek, kilka kaparów, marchewkę ugotowaną i pokrojoną w kosteczkę, pokrojony w kostkę ogórek konserwowy i paluski krabowe  ( też kostka). Zalewamy każdy pojemniczek bulionem z żelatyną, tak by wszystko przykryć. Wkładamy do lodówki do stężenia.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz