Ciasto wbrew pozorom wychodzi mało słodkie i mocno czuć pistacje. Zawsze na święta dominują orzechy włoskie, tym razem stawiam na pistacje. W okresie świątecznym duże dyskonty oferują marki premium i właśnie, wtedy można zakupić krem z pistacji. Wychodzi to na pewno taniej, niż byśmy kupowali pistacje i sami robiliśmy krem. Tortownica 20 cm.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2-3 łyżki kremu z pistacji
- 3/4 masła miękkiego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/4 łyzeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki śmietany 36%
- 3 łyżki mleka
Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż stanie sie puszyste i gładkie. Dodajemy krem z pistacji, ucieramy, po 1 jajku, ucieramy. Mąkę pzresiewamy z soda i proszkiem do miski. Do masy jajecznej dokładamy ekstrakt, mleko, smietanę, skórkę i na koniec mąkę z dodatkami. Pieczemy w 175 stopniach C ok 30-35 min. Sprawdzamy patykiem czy upieczone. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku, później studzimy na kratce i przekrajamy na pół.
Krem:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 ml mascarpone
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta kardamonu mielonego
- szczypta soli
- śmietany 36% pół szklanki
- posiekane pistacje
śmietane ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone, cukier, skórkę i pzryprawy. Biszkopt nasączamy woda z sokiem cytrynowym, lub jak w moim przypadku z limonciello. Pół masy wdruje na pierwszy nasączony blat, na to drugi tez nasączamy i resztka kremu. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i mielonym kardamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz