30 listopada 2022

Ciasto pistacjowe z nutą kardamonu

Ciasto wbrew pozorom wychodzi mało słodkie i mocno czuć pistacje. Zawsze na święta dominują orzechy włoskie, tym razem stawiam na pistacje. W okresie świątecznym duże dyskonty oferują marki premium i właśnie, wtedy można zakupić krem z pistacji. Wychodzi to na pewno taniej, niż byśmy kupowali pistacje i sami robiliśmy krem. Tortownica 20 cm.

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kremu z pistacji
  • 3/4 masła miękkiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyzeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 3 łyżki mleka
Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż stanie sie puszyste i gładkie. Dodajemy krem z pistacji, ucieramy, po 1 jajku, ucieramy. Mąkę pzresiewamy z soda i proszkiem do miski. Do masy jajecznej dokładamy ekstrakt, mleko, smietanę, skórkę i na koniec mąkę z dodatkami. Pieczemy w 175 stopniach C ok 30-35 min. Sprawdzamy patykiem czy upieczone. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku, później studzimy na kratce i przekrajamy na pół.

Krem:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml mascarpone
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta kardamonu mielonego
  • szczypta soli
  • śmietany 36% pół szklanki
  • posiekane pistacje
śmietane ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone, cukier, skórkę i pzryprawy. Biszkopt nasączamy woda z sokiem cytrynowym, lub jak w moim przypadku z limonciello. Pół masy wdruje na pierwszy nasączony blat, na to drugi tez nasączamy i resztka kremu. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i mielonym kardamonem.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz