Bułki z tego przepisu doskonale sprawdzają sie do burgerów, ale również jako bułki śniadaniowe. Są sprężyste, gęste i się nie kruszą. Jak to bułki z drożdży szybko schną- trzeba wykorzystać od razu.
Składniki na bułki ( wychodzi 4-5 dużych bułek):
- mąki pszennej typ 650 ok 350-400 g
- 7g drożdży suchych piekarskich
- szklanka ciepłego mleka
- 15 dag cukru
- 30 ml oleju
- szczypta soli
- 1 żółtko
- sezam do posypania
Zaczyn wykonujemy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Ostawiamy przykryty ścierką w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinnien mieć wiele bąbli i powinnien podwoich swoją objętość, jeśli tego nie ma zaczynamy z innymi drożdżami od nowa (najlepsze są zawsze drożdże bardzo świeże- ważne w szczególności przy drożdżach świeżych).
Do miski wlewamy reszę mleka, cukru, mąki, sól, zaczyn i na koniec olej. Początkowo warto dać tylko 300g mąki i z czasem przy wyrabianiu dodawać resztę. Różne mąki inaczej zbierają wilgoć. Przykrywamy na ok 1h wyrobione ciasto. Po tym czasie dzielimy na 4-5 kulek. Każdą formujemy do środka i układamy na papierze do pieczernia. Cekamy aż wyrosną ok 30 min. Po tym czasie wierzch bułek smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach C, góra-dół ok 25 min.
Składniki:
- 1kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule większe
Marynata:
- 60 ml sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 plasterki imbiru
- 50 ml mirin lub octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- szczypta czosnku marynowanego
- pieprz
- chilli w płatkach
- można dać soli szczypte -trzeba pamiętać, że sos sojowy jest słony
Cebule kroimy w talarki, wraz z łopatką układamy w woreczku strunowym lub rękawie do pieczenia, dolewamy marynatę do łopatki, zamykamy i dobę trzymamy w lodówce. Po tym czasie, całość z woreczka wylewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 160 stopni ok 3h ( przykryte folią aluminiową), odwracając mięso co jakiś czas i podlewając marynatą. Jeśli woda znacznie wyparowała dolewamy trochę. W trakcie pieczenia rozdzielamy widelcamy mieso to przyśpieszy proces. Innym wyjściem jest włożenie do piekarnika worka do pieczenia z całą zawartością- pieczenie ok 1,5h, pod tym czasie otwieramy worek i rumienimy do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz