30 listopada 2022

Domowy burger z szarpaną wieprzowiną w stylu azjatyckim

 Bułki z tego przepisu doskonale sprawdzają sie do burgerów, ale również jako bułki śniadaniowe. Są sprężyste, gęste i się nie kruszą. Jak to bułki z drożdży szybko schną- trzeba wykorzystać od razu.

Składniki na bułki ( wychodzi 4-5 dużych bułek):

  • mąki pszennej typ 650 ok 350-400 g
  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • szklanka ciepłego mleka
  • 15 dag cukru
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania
Zaczyn wykonujemy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Ostawiamy przykryty ścierką w ciepłe miejsce, bez przeciągów.  Rozczyn powinnien mieć wiele bąbli i powinnien podwoich swoją objętość, jeśli tego nie ma zaczynamy z innymi drożdżami od nowa (najlepsze są zawsze drożdże bardzo świeże- ważne w szczególności przy drożdżach świeżych).
Do miski wlewamy reszę mleka, cukru, mąki, sól, zaczyn i na koniec olej. Początkowo warto dać tylko 300g mąki i z czasem przy wyrabianiu dodawać resztę. Różne mąki inaczej zbierają wilgoć. Przykrywamy na ok 1h wyrobione ciasto. Po tym czasie dzielimy na 4-5 kulek. Każdą formujemy do środka i układamy na papierze do pieczernia. Cekamy aż wyrosną ok 30 min. Po tym czasie wierzch bułek smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach C, góra-dół ok 25 min. 



Wieprzowina szarpana w stylu azjatyckim doskonale nadaje się do burgerów, ale również jako dodatek mięsny do ramenu.
Składniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule większe
Marynata:
  • 60 ml sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 plasterki imbiru
  • 50 ml mirin lub octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta czosnku marynowanego
  • pieprz
  • chilli w płatkach
  • można dać soli szczypte -trzeba pamiętać, że sos sojowy jest słony

Cebule kroimy w talarki, wraz z łopatką układamy w woreczku strunowym lub rękawie do pieczenia, dolewamy marynatę do łopatki, zamykamy i dobę trzymamy w lodówce. Po tym czasie, całość z woreczka wylewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 160 stopni ok 3h ( przykryte folią aluminiową), odwracając mięso co jakiś czas i podlewając marynatą. Jeśli woda znacznie wyparowała dolewamy trochę. W trakcie pieczenia rozdzielamy widelcamy mieso to przyśpieszy proces.  Innym wyjściem jest włożenie do piekarnika worka do pieczenia z całą zawartością- pieczenie ok 1,5h, pod tym czasie otwieramy worek i rumienimy do miękkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz