30 listopada 2022

Zupa fińska z łososiem

Fajna alternatywa dla zupy rybnej z karpia na wigilię, zupa wychodzi delikatna i mocno rybna. 
Zupę przygotowyje sie oryginalnie na wywarze z głów i ogona łososia, u nas wywar moze być z karpia. By przepis  uprościć można skorzystać z kostek bulionowych rybnych, do kupienia w internecie- dobrze sprawdzi się też bulion dashi lekko rozcieńczony.


Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała część pora
  • 1 marchewka
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu rybnego
  • 350g łososia świeżego 
  • śmietane 30 % do zagęszczenia
  • sól, pieprz
  • koperek świeży


Na maśle dusimy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w paseczki. Zalewamy bulionem rybnym, dorzucamy pocięte w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie krioimu łososia bez skóry w kosteczkę 1cm na 1cm i dorzucamy do zupy. Czekamy, aż łosoś się zagotuje i zalewamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i rzucamy obficie poszatkowany świeży koperek. Zupę można trzymać w lodówce do 3 dni.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz