Fajna alternatywa dla zupy rybnej z karpia na wigilię, zupa wychodzi delikatna i mocno rybna.
Zupę przygotowyje sie oryginalnie na wywarze z głów i ogona łososia, u nas wywar moze być z karpia. By przepis uprościć można skorzystać z kostek bulionowych rybnych, do kupienia w internecie- dobrze sprawdzi się też bulion dashi lekko rozcieńczony.
- 2 łyżki masła
- 1 biała część pora
- 1 marchewka
- 3 duże ziemniaki
- 4 szklanki bulionu rybnego
- 350g łososia świeżego
- śmietane 30 % do zagęszczenia
- sól, pieprz
- koperek świeży
Na maśle dusimy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w paseczki. Zalewamy bulionem rybnym, dorzucamy pocięte w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie krioimu łososia bez skóry w kosteczkę 1cm na 1cm i dorzucamy do zupy. Czekamy, aż łosoś się zagotuje i zalewamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i rzucamy obficie poszatkowany świeży koperek. Zupę można trzymać w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz