Sałatka jest ostrawa, mocno rybna. Wakame posiadaja w sobie dużo jodu, dlatego osoby z problemami tarczycowymi nie powinny ich dużo jeść. Dzienny limit to do 26 gram wakame ( dla dorosłych) wedłyg badań, nastomiast informacja na opakowaniu to 10 gram na dzień.
Składniki na sałatkę dla kilku osób:
- 50 gram wakame (suche) po odsączeniu wychodzi ok 450g wodorostów
- 1l wody do namoczenia wodorostów
marynata:
- 200ml octu do sushi
- 2 łyżka brązowego cukru
- 200 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżeczka wasabi
- 1/2 papryczki chilli świeżej
- 2 ząbki czosnku
- biały sezam
- 100ml oleju sezamowego
Glony namaczamy ok 20 min, staną się sprężyste i miękkie. Po tym czasie odcedzamy, można pociąć na mniejsze kawałki.
Mieszamy ocet, sos sojowy, cukier i wodę. Imbir siekamy drobno, do tego papryczkę czosnek i łyżkę octu do sushi, wszystko razem miażdżymy w możdzierzu.Układamy wakame na to marynata, polewamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz