1 grudnia 2022

Domowa czekolada na gorąco

Czekolada mocno rozgrzewająca z korzennym kardamonem, to doskonały napój na zimowe wieczory i przeziębienie.

Składniki:
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki śmietany 30% lub 36|%
  • 1/4 szklanki cuku pudru
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta kardamonu mielonego.
Mleko zagotowujemy z cukrem, gdy pojawią sie pierwsze bąbelki dorzucamy rozdrobnioną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. W dalszej kolejności kakao mieszamy ze śmietaną, esencją i łyżką mleka, dolewamy do rozpuszczonej czekolady. Całość można ozdobić bitą śmietaną lub kilkoma piankami. Na koniec oprószamy mielonym kardamonem. 
Zamiast mleka krowiego można użyć mleko kokosowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz