Czekolada mocno rozgrzewająca z korzennym kardamonem, to doskonały napój na zimowe wieczory i przeziębienie.
Składniki:
- 3 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżki śmietany 30% lub 36|%
- 1/4 szklanki cuku pudru
- 150g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta kardamonu mielonego.
Mleko zagotowujemy z cukrem, gdy pojawią sie pierwsze bąbelki dorzucamy rozdrobnioną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. W dalszej kolejności kakao mieszamy ze śmietaną, esencją i łyżką mleka, dolewamy do rozpuszczonej czekolady. Całość można ozdobić bitą śmietaną lub kilkoma piankami. Na koniec oprószamy mielonym kardamonem.
Zamiast mleka krowiego można użyć mleko kokosowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz