Blacha 24x24
Ciasto mało słodkie, wychodzi wysokie. Przed podaniem warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, by masa nie była taka twarda.
Składniki:Biszkopt:
- 6 jajek L w temp pokojowej
- niecała szklanka mąki
- 13/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Świeże jajka ubiajamu całe w misce na puszysta masę. Dodajemy partiami cukier. Gdy już cukier nie będzie wyczuwalny dodajemy olej i przesiane mąki z kakaem,. Biszkopt wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia( tylko spód). Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 25 min, do suchego patyka. Studzimy, następnie dzielimy biszkopt na pół.
Masa z mlekiem w proszku:
- 1,5 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 szklanki mleka w proszku
- kostka masła miękkiego
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego partiami cukier. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, dolewamy naprzemiennie raz mleko płynne raz mleko w proszku( małymi partiami).
Mus z brzoskwini:
- puszka brzoskwini
- 200ml wody
- 3 łyżki żelatyny ( lub an każde 500 ml płynu 3 łyżki agaru)
Poza tym :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz