28 listopada 2022

Ciasto słowianka

Blacha 24x24

Ciasto mało słodkie, wychodzi wysokie. Przed podaniem warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, by masa nie była taka twarda.
 Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek L w temp pokojowej
  • niecała szklanka mąki
  • 13/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
 Świeże jajka ubiajamu całe w misce na puszysta masę. Dodajemy partiami cukier. Gdy już cukier nie będzie wyczuwalny dodajemy olej i przesiane mąki z kakaem,. Biszkopt wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia( tylko spód). Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 25 min, do suchego patyka. Studzimy, następnie dzielimy biszkopt na pół.


Masa z mlekiem w proszku:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki mleka w proszku
  • kostka masła miękkiego
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego partiami cukier. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, dolewamy naprzemiennie raz mleko płynne raz  mleko w proszku( małymi partiami).
 
Mus z brzoskwini:
  • puszka brzoskwini
  • 200ml wody
  • 3 łyżki żelatyny ( lub an każde 500 ml płynu 3 łyżki agaru)
Brzoskwinie i syrop blendujemy. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Studzimy, gdy będzie w tepm. pokojowej dolewamy do brzoskwiń i zostawiamy do zgęstnienia.

Poza tym :
  • czekolada do ozdoby
  • poncz do biszjoptów 
  • biszkopty okrągłe lub podłużne
Składamy ciasto. Na spód pól biszkoptu ciemego- dobrze nasączonego, na to 3/4 masy, biszkopty też nasączone, mus stężały, przykrywamy ciemnym  biszkoptem, smarujemy resztką masy i wierzch dekorujemy czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz