Jest to typowe chińskie danie street food.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej (najlepiej młodej)
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- szczypior
- 3 jajka
- sos ostrygowy
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- makaron typu noodle
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki octu
- łyżka oleju
Jajka roztrzepujemy i na kapce oleju ścinamy jak przy jajecznicy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę tniemy w drobne słupki lub ścieramy na grubych oczkach.
W głębokiej patelni na łyżce oleju przesmażmy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczypior pokrojony w krążki. Do tego dodajemy marchew i kapustę i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Po tym czasie przyprawiamy sosami, przyprawami, octem, mieszamy. Dusimy jeszcze 5 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dorzucamy do kapusty. Na koniec ląduj jajecznica. Wszystko należy razem połączyć i dusić kolejne 5 min- jeśli w trakcie duszenia składniki za bardzo przyschły warto dodać kapkę wody. Najlepiej smakuje na świeżo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz