21 lipca 2022

Noodle z kapustą i jajkami

 Jest to typowe chińskie  danie street food. 


 

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej (najlepiej młodej)
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • 3 jajka
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy jasny 
  • sos sojowy ciemny
  • makaron typu noodle
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • łyżka oleju

Jajka roztrzepujemy i na kapce oleju ścinamy jak przy jajecznicy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę tniemy w drobne słupki lub ścieramy na grubych oczkach.

W głębokiej patelni na łyżce oleju przesmażmy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczypior pokrojony w krążki. Do tego dodajemy marchew i kapustę i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Po tym czasie przyprawiamy sosami, przyprawami, octem, mieszamy. Dusimy jeszcze 5 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dorzucamy do kapusty. Na koniec ląduj jajecznica. Wszystko należy razem połączyć i dusić kolejne 5 min- jeśli w trakcie duszenia składniki za bardzo przyschły warto dodać kapkę wody. Najlepiej smakuje na świeżo.
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz