Bardzo orzeźwiająca, mocno malinowa o subtelnym posmaku mleczka kokosowego. Woda różana dodatkowo podbija aromat malinowy. Wielkości naczynia do tarty to 21cm
Spód do tarty:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100g masła
- ok 2 łyżki cukru
Składniki łączymy ze sobą, do pełnego zarobienia mąki i cukru. Powstałe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy do lodówki na 30 min. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy do rozmiaru naczynia.Dociskami dobrze do brzegów i nakłuwamy dno tarty. Wykładamy na cisto papier do pieczenia i wysypujemy na niego groch. Tak podpiekamy 10 min w nagrzanym wcześniej piekarniku ( 190 stopni C). Po tym czasie ściągamy papier z grochem i dopiekamy jeszcze 10 min.
Masa składniki:
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200g malin mrożonych
- 100g cukru
- 2 łyżki wody różnej
Mleko kokosowe, cukier, żelatynę i wodę różaną łączymy w rondlu i gotujemy 15 min. Ściągamy masę z ognia i studzimy. Następnie masę blendujemy i przecieramy na sicie. Nasionka pozostałe na sicie wrzucamy na dopieczony spód, a później przecedzony płyn ( w ten sposób powstanie gładka powierzchnia na tarcie). Tarta powinna spędzić w lodówce ok 3-4 h. Można ozdobić świeżymi malinami i suszonymi płatkami róż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz