21 lipca 2022

Żabi sernik z pastą pistacjową

Pyszny sernik o wściekłym kolorze. Tortownica 20, 21cm.

 


Składniki:

  • 150g herbatników maślanych
  • 50g masła
  • 750g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200g pasty pistacjowej
  • 125ml śmietany 18%
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego ( w tym wypadku w proszku)

Herbatniki miażdżymy na sypko, dodajemy zimne masło i łączymy ze sobą w zbitą pulpę. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i ubijamy dodatkowo szklanką. 

Twaróg wymieszać z cukrem i mąką, dodać do niego po 1 jajku. W osobnej misce wymieszać pastę pistacjową ze śmietaną. Do twarogu dodajemy masę pistacjową i szczypt barwnika ( można go pominąć, wtedy sernik będzie miał naturalny kolor pistacji). Wszystko ze sobą łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód.  Szczelną formę z ciastem wkładamy do innej,  też szczelnej i między nimi wlewamy gorącą wodę. Dzięki temu trikowi sernik wyjdzie równy jak stół. Pieczemy w temp 160 stopni C, góra-dół, ok 70 min. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz