Składniki:
- 500g świeżego szpinaku baby
- 350g sera feta
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 2 szalotki ze szczypiorem
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz, sól do smaku
- gotowe ciasto filo (ok 10 płatów)
- 3/4 szklanki parmezanu
- ok 100g masła
Szalotkę i czosnek dusimy na oleju do miękkości. Dorzucamy umyty i osuszony szpinak i dusimy przez chwile ( nie może się przypalić). W osobnej misce mieszamy jogurt z pokruszoną feta, jajkami, koprem, cytryna, na koniec dodajemy ostygły szpinak z cebulą. Wszystko razem mieszamy. Dużą blaszkę od pieca wykładamy papierem do pieczenia. Masło topimy i pędzlem smarujemy papier do pieczenia. Wykładamy na niego 1 płat filo ( będziemy potrzebować ok 10), smarujemy masłem i następny. Układamy w ten sposób 5 płatów. Na 5 wykładamy masę ze szpinakiem. Przykrywamy płatem filo, smarujemy i na masło wysypujemy parmezan- układamy do 3 płatów, wierzch filo znów smarujemy masłem a pozostałe 2 płatu zwijamy w harmonijkę i układamy na zapiekance tworząc falbanę. Całość ląduje do pieca na niższy szczebel i pieczemy w 200 stopniach C ok 20-25 min do mocnego zarumienienia. Po wyjęciu z pieca kroimy w kwadraty. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz