16 marca 2023

Ciastka proteinowe

 




Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki maki migdałowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 szt daktyli bez pestek
  • ok 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 1 łyżka chia
  • tabliczka ciemnej czekolady


Daktyle i orzechy zalewamy wrzątkiem i moczymy ok pół godziny. Odsączamy wodę, ale najlepiej by trochę jej zostało. W blenderze miksujemy orzechy i daktyle na masę. Dodajemy mąkę migdałową, chia, soli, cynamonu, miód, masło orzechowe i łyżkę oleju kokosowego. Łączymy wszystko najlepiej rękoma. Małą keksówkę wykładamy folią spożywczą i masę rozkładamy w niej równo. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy czekoladę na wierzch masy, całość schładzamy. Po zgęstnieniu kroimy na kształt batoników. Powinno ich wyjść ok 8-9 szt.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz