23 sierpnia 2023

Roladki z cukinii nadziewane mięsem mielonym

 


Składniki:

  • 3 nieduże i młode cukinie
  • ok 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki panco
  • garść sera gouda lub innego
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz sól do smaku
  • oregano pół łyżeczki
  • parmezan na wierzch
  • passata do podlania cukinii


Cukinie ścieramy cienko, wzdłuż na mandolinie kuchennej. Gotowe plasterki oprószamy solą by dodatkowo cukinia zmiękła. Mięso mielone mieszamy z fetą, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Każdy plaster cukinii zwijamy z łyżeczką masy mielonej. Układamy na sztorc w naczyniu wodoodpornym, całość zalewamy passatą, delikatnie całość jeszcze solimy. Na wierzch dekorujemy parmezanem. Pieczemy góra-dół, w 200 stopniach ok 15-20 min. Dzięki temu, że cukinia jest młoda i mała ,szybciej się zapieka i nie robi się ciapa.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz