Składniki:
- 3 nieduże i młode cukinie
- ok 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- pół szklanki panco
- garść sera gouda lub innego
- 100g sera feta
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz sól do smaku
- oregano pół łyżeczki
- parmezan na wierzch
- passata do podlania cukinii
Cukinie ścieramy cienko, wzdłuż na mandolinie kuchennej. Gotowe plasterki oprószamy solą by dodatkowo cukinia zmiękła. Mięso mielone mieszamy z fetą, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Każdy plaster cukinii zwijamy z łyżeczką masy mielonej. Układamy na sztorc w naczyniu wodoodpornym, całość zalewamy passatą, delikatnie całość jeszcze solimy. Na wierzch dekorujemy parmezanem. Pieczemy góra-dół, w 200 stopniach ok 15-20 min. Dzięki temu, że cukinia jest młoda i mała ,szybciej się zapieka i nie robi się ciapa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz