25 sierpnia 2023

Placek czekoladowy ze śliwkami

 


Ciasto, jest wigotne, o korzennym aromacie, wszystko bardzo dobrze ze soba współgra i smakuje.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • cynamon mielony + cukier brązowy
  • ok 14-16 śliwek-zależny od wielkości

Jajka, mleko i masło muszą być w temperaturze pokojowej.Tortownica 22 cm lub blaszka 24x24.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, do momentu, aż nie będzie go czuć w masie. Jajka rozbełtujemy w osobnej miseczce i partiami wlewamy do masła, miksujemy na niskich obrotach. Kolejno dajemy naprzemiennie trochę mąki z proszkiem, kakao i mleko. Na koniec przyprawy, wszystko dokładnie łączymy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Śliwki myjemy, tniemy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na 8 części. Każdą cząstkę śliwki zamaczamy w cynamonie z cukrem i ta stroną układamy na formie. Można dowolnie je rozmieścić, ja ułożyłam w 3 rzędy. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 50 min do suchego patyka, góra dół. Po upieczeniu możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz