Babka cytrynowa
Składniki:
- kostka margaryny 250g
- 2 i 3/3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru z górką
- 5 jajek M
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę ą utrzeć z cukrem pudrem, jajka rozbełtać w osobnej misce i dokładać na przemiennie z mąką ( miksujemy na niskich obrotach). Do tego przepisu najlepiej sprawdza się średniej wielkości forma do babek z kominem. Pieczemy babkę w temp 180 stopni ok 50-55 min. Jeśli za bardzo spieka się wierzch, nakrywamy folia aluminiową. Pieczemy o suchego patyka. Można zastąpić margarynę masłem, ale wtedy babka będzie szybciej sucha. Po upieczenia i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz