4 marca 2013

kokilki z chlebem tostowym

 Kokilki  to małe naczynka do zapiekania, doskonale sprawdzają się do przygotowania malutkich zapiekanek z chleba tostowego i jajka, ale również do stworzenia wulkanu czekoladowego ( ale o tym innym razem).
Kombinacje smakowe mogą być naprawdę różne, wszystko zależny co mamy w lodówce.Po niżej kilka propozycji na podanie szybkiej zapiekanki śniadaniowej.


I Zapiekane jajka z chlebem tostowym

2 jajka
4 kromki chleba tostowego
2 parówki
duża różyczka brokuła
szczypiorek
kulka mozzarelli
sól, pieprz kolorowy, słodka papryka

Do dwóch kokilek włożyć po dwie kromki chleba tak, żeby trochę wystawały ,a jednocześnie stanowiły dno. Mona wcześniej dno kokilki posmarować oliwą by bardzo nie przywarło.W dwóch miseczkach rozmieszać zestaw: 2 jajka, jedna pokrojona parówka, trochę brokuła, pół pokrojonej mozzarelli, przyprawy i szczypiorek. Kiedy wymieszamy masę, każdą porcję wlewamy do kokilki na chlebek. Zapiekałam 35 minut w 200 stopniach.

II Zapiekane jajka z chlebem tostowym
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
pokrojona w kostkę wędlina drobiowa
szczypta suszonych pomidorów'
na wierzch starty żółty ser
sól pieprz

Postępujemy podobnie jak przy I wersji

III wersja

2 jajka
1 duży pomidor
4 kromki chleba tostowego 3 ziarna
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie)

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.
Pokrojonego pomidora wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Na dnie kokilek ułożyć warstwę z pomidorów, oczywiście wcześniej wysmarować olejem.
 Do każdej kokilki wbić jedno jajko.
Na jajku zrobić kleksa ze śmietany. Posolić, popieprzyć 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz