22 września 2013

Cebulowe chipsy


Składniki:

  • ok 6 sztuk sporej cebuli
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta płatków chilli lub pieprzu cayenne
  •  mleko lub piwo
  •   ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  •  olej do smażenia
  • szczypta vegety

Cebule obieramy, kroimy w grube plastry, rozdzielamy krążki cebuli od siebie, pokroić na grube plastry i delikatnie rozdzielić każdy plaster na krążki.
Ciasto: mąkę,  jajak, proszek do pieczenia, mleko, oraz przyprawy mieszamy ze sobą. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Na osobnym półmisku wysypujemy mąkę i każdy krążek cebulowy obtaczamy w mące a, następnie w cieście. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz