Składniki:
- 5 sztuk cytryn
- 0,5 l spirytusu
- 250 ml wody
- 400 g cukru
opcja z miodem 1 łyżka
Cytryny dokładnie sparzamy we wrzątku i szorujemy. Przekrawamy na pół i zalewamy cytryny spirytusem. Zostawiamy na 24 h.
Na drugi dzień gotujemy syrop z wody i cukru -do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia ( nie wolno dopuścić by cukier się skarmelizował) .
Cytryny wyciągamy ze spirytusu i wyciskamy sok. Mieszamy spirytus z sokiem cytrynowym ( można również sok z cytryny przelać przez gazę by nie było cząstek cytryny).
Do naczynia z ostudzonym syropem zlewamy spirytus z cytrynami i łączymy ze sobą.
Najlepiej spakuje ,gdy trochę postoi ( przynajmniej miesiąc). Można również opcjonalnie dodać jedną łyżkę miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz