24 lutego 2019

Cytrynówka domowa

 Doskonała, kwaskowa, ale ze słodką nutką.  Z tej porcji wychodzą około 2 butelki 0,5 l.

Składniki:
  • 5 sztuk cytryn
  • 0,5 l spirytusu
  • 250 ml wody
  • 400 g cukru

opcja z miodem 1 łyżka


Cytryny dokładnie sparzamy we wrzątku i szorujemy. Przekrawamy na pół i zalewamy cytryny spirytusem. Zostawiamy na 24 h.
Na drugi dzień gotujemy syrop z wody i cukru -do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia ( nie wolno dopuścić by cukier się skarmelizował) .
Cytryny wyciągamy ze spirytusu i wyciskamy sok. Mieszamy spirytus z sokiem cytrynowym ( można również sok z cytryny przelać przez gazę by nie było cząstek cytryny).
Do naczynia z ostudzonym syropem zlewamy spirytus z cytrynami i łączymy ze sobą.
 Najlepiej spakuje ,gdy trochę postoi ( przynajmniej miesiąc). Można również opcjonalnie dodać jedną łyżkę miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz