4 marca 2022

Tropikalne ciasto z papai i kokosa

 Ciasto bardzo mokre o delikatnie słodko-ostrym posmaku. Pulpę z papai można kupić w Lidlu. Można też papaję zamienić na pulpę z banana lub marakui. Tortownica 24 cm.

 


Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 115 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jaja
  • puszka pulpy z papai
  • 1/2 szklanki wody kokosowej ( nie musi być, można zastąpić zwykłą wodą)

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy  ubite na puszystą masę jajka. Papaje połączyć z woda kokosową i również ląduje w masie jajecznej. Do powstałej masy wsypujemy suche składniki. Wszystko łączymy ze sobą. Pieczemy ok 50 min  w temp. 175 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz