4 marca 2022

Latte macchiato

 




Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 100 g mąki
  • 145 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą. Cukier ucieramy z żółtkami na puszysto.dodajemy wodę i olej, na koniec mąkę i proszek oraz białka. Forma 25x21 lub tortownica 22 cm. Pieczemy 30 min w temp 170 stopni C.
Biszkopt dzielimy na 2 części.

Ponch:
  • 300 ml mocnego naparu kawowego
  • 100 ml likieru kawowego

Krem:
  • 200g miękkiego masła
  • 400g serka waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem dodajemy serek i mleko i mieszamy wszystko ze sobą.

ok 140 g okrągłych biszkoptów i kakao do posypania.


Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy. Rozkładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty namoczone w kawie  i oprószamy kakaem. Biszkopty smarujemy cienko masą i  przykrywamy kolejnym blatem. dajemy resztkę masy. Układamy naponczowane biszkopty. Ciasto schładzamy, przed podaniem oprószamy kakaem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz