Blacha 24x24 cm. Dość ciekawe połączenie, smak rogalików oraz smak dżemu można dowolnie zmieniać.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 mąki pszennej
- 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- esencja waniliowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęsto, pod koniec dodajemy partiami cukier. Białka mają być lśniące. Wrzucamy do tego po jednym żółtku, po każdym mieszamy szpatułką. Dodajemy przesianą mąkę z kakaem. Mieszamy delikatnie i na koniec wodę. Biszkopt pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min.
Składniki na krem:
- 600ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę zimną miksujemy na gęsto, pod koniec dodajemy cukier puder. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy wolno do śmietany, mieszając cały czas. Można przed złożeniem ciasta jeszcze włożyć do lodówki by się schłodziła.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
-
50
ml
mleka
Rozpuszczamy masło w mleku, dodajemy czekoladę. Łączymy ze sobą i wylewamy na wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 h by rogaliki zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz