Duża blacha. Ciasto jest bardzo słodkie, można obniżyć trochę ilość cukru, niewątpliwe jednak bardzo dobrze smakuje i można się nawet pokusić o zrobieniu go w formie tortu.
Składniki:
- 10 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Z tej ilości pieczemy osobne dwa blaty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy
cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po
jednym żółtku- delikatnie mieszając. Przesiewamy mąki i łączymy z masą jajeczną już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na
blaszkę i pieczemy w temp 170 stopni C ok 25-30 min góra-dół.Po upieczeniu i ostygnięciu nasączamy wodą z cytryną.
do nasączania:
- połowa wyciśniętej cytryny
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
Masa:
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g wiórek kokosowych
- 200 g masła
Bułki moczymy w 2 szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem i dosypujemy wiórki kokosowe. Ostatnią szklankę mleka gotujemy z cukrem dodajemy masę bułkowo - kokosową ( ok 5min) i mieszamy by powstał budyń. Studzimy go. Miękkie maso miksujemy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu., do całkowitego wykończenia.
Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztką kremu.
Posypka kokosowa:
- 100g wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
w rondelku rozpuszczamy masło i cukier dosypujemy wiórki. Maja się lekko przyrumieni. i tak stworzoną posypkę wrzucamy na krem i dociskamy. Ciasto musi poleżeć w lodówce by smaki się połączyły.
Dodatkowo:
Dżem z porzeczki lub powidła śliwkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz