4 maja 2022

Ciasto łabędzi puch

Duża blacha. Ciasto jest bardzo słodkie, można obniżyć trochę ilość cukru, niewątpliwe jednak bardzo dobrze smakuje i można się nawet pokusić o zrobieniu go w formie tortu.


Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Z tej ilości pieczemy osobne dwa blaty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po jednym żółtku- delikatnie mieszając. Przesiewamy mąki i łączymy z masą jajeczną już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na blaszkę i pieczemy w temp 170 stopni C ok 25-30  min góra-dół.Po upieczeniu i ostygnięciu nasączamy wodą z cytryną.

do nasączania: 

  • połowa wyciśniętej cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

Masa:

  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Bułki moczymy w 2  szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem i dosypujemy wiórki kokosowe. Ostatnią szklankę mleka gotujemy z cukrem dodajemy masę bułkowo - kokosową ( ok 5min) i mieszamy by powstał budyń. Studzimy go. Miękkie maso miksujemy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu., do całkowitego wykończenia. 

Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztką kremu.

Posypka kokosowa:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru

w rondelku rozpuszczamy masło i cukier dosypujemy wiórki. Maja się lekko przyrumieni. i tak stworzoną posypkę wrzucamy na krem i dociskamy. Ciasto musi poleżeć w lodówce by smaki się połączyły.

Dodatkowo:

Dżem z porzeczki lub powidła śliwkowe







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz