4 maja 2022

Tort kanapkowy, Sałatka szwedzka

Sałatka, która zaskoczy gości swoim wyglądem, ale również wnętrzem, które łatwo modyfikować według własnych upodobań.


Składniki:

  • chleb tostowy pszenny
  • serek śmietanowy
  • serek koperkowy
  • garść startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka chrzan u
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • rzodkiewka ( ok 4-5 kulek)
  • sól, pieprz, majonez


Z kromek chleba tostowego odkrawamy brzegi, tak przygotowane kanapki układamy na płaskim talerzu, 3 kolumny w 2 rzędach ( wszystko zależy jaki chcemy duży tort). 

I pasta

Tuńczyk odsączamy i łączymy z łyżką majonezu. Pokrywamy dokładnie pierwszą warstwę 6 kanapek. Przykrywamy kolejną warstwą  kanapek. Tuńczyka można z powodzeniem zastąpić wędzonym łososiem ( który jest w oryginalnej wersji).

II pasta

Łyżkę majonezu łączymy ze startym żółtym serem. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy 6 kanapkami.

III pasta

Serek śmietanowo-koperkowy łączymy ze startą rzodkiewką, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy pastą drugie piętro tortu. Przykrywamy kolejnymi 6 kanapkami.

IV pasta

Serek śmietanowy łączymy z łyżeczką chrzanu, doprawiamy według uznania.

Na wierzch układamy, to co mamy aktualnie do zdobienia, pomidory koktajlowe, rzodkiewkę, ogórka, oliwki, kiełki, marchewkę gotowaną, groszek, wędlinę, roszponkę, jajko na twardo, rukolę, szczypiorek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, czym bardziej kolorowo tym lepiej.  Sałatkę można złożyć dzień wcześnie, wtedy smaki się przenikną, natomiast ozdabiamy przed podaniem- inaczej wszystko u góry zwiędnie i zacznie  puszczać soki.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz