Bardzo smaczne ciasto o różnej fakturze, mocno czekoladowe. Duża blacha.
Składniki biszkopt czekoladowy:
- 4 jaja duże
- 3/4 cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 50g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka przegotowanej wody
Spód blachy wyłożyć papierem o pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż białka będą lśniące. Następnie kolejno dodajemy żółtka i łączymy szpatułką. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę, proszek oraz kakao. Łączymy wszystko ze sobą , na koniec ścieramy wiórki czekoladowe na tarle, jeszcze raz przemieszamy i do pieca na 35 min w temp ok 160-170 stopni C , góra - dół. Gdy ciasto się upiecze( suchy patyczek) i dobrze wystygnie, przekrajmy na pół.
Ponczowanie:
Wodę z skokiem owocowym lub alkoholem mieszamy i nawilżamy biszkopty.
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany 30 %
- 0,5 l mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem, zostawiamy trochę masy na wierch drugiego biszkoptu by połączyć go z bezą. Wykładamy masę na pierwszą połowę biszkoptu i przykrywamy drugą połówką.
Beza:
- 4 białka z jaj
- 200g drobnego cukru
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz