4 maja 2022

Ciasto bezowo - czekoladowe z mascarpone

Bardzo smaczne ciasto o różnej fakturze, mocno czekoladowe. Duża blacha.



Składniki biszkopt czekoladowy:

  • 4 jaja duże
  • 3/4 cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka przegotowanej wody 

Spód blachy wyłożyć papierem o pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli  na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż białka będą lśniące. Następnie kolejno dodajemy żółtka i łączymy szpatułką. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę, proszek oraz kakao. Łączymy wszystko ze sobą , na koniec ścieramy wiórki czekoladowe na tarle, jeszcze raz przemieszamy i do  pieca na 35 min w temp ok 160-170 stopni C , góra - dół. Gdy ciasto się upiecze( suchy patyczek) i dobrze wystygnie, przekrajmy na pół.

 Ponczowanie:

Wodę z skokiem owocowym lub alkoholem mieszamy i nawilżamy biszkopty.

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 0,5 l mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem, zostawiamy trochę masy na wierch drugiego biszkoptu by połączyć go z bezą. Wykładamy masę na pierwszą połowę biszkoptu i przykrywamy drugą połówką.

Beza:

  • 4 białka z jaj
  • 200g drobnego cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy białko będzie już lśniące dodajemy mąkę kakao i ocet, delikatnie mieszamy i wykładamy na tą samą blaszkę, na której piekliśmy biszkopt. Blaszka ma być też wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w temp 160 stopni C, a później zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i pieczemy 30 min. Studzimy bezę i wykładamy na górny biszkopt lekko wcześniej przeciągnięty masą śmietanową.











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz