Czyli 3 bit z bananami. Ciasto na dużą blachę.
Składniki:
- 2 paczki herbatników ( fajnie sprawdzają się pełnoziarniste)
- 3 banany ( dojrzałe, ale jeszcze twarde)
- ok 650 ml śmietany 36% (ma być zimna)
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 4 łyżki cukru pudru
- puszka kajmaku
- łyżka żelatyny
Gotujemy do zgęstnienia mleko z budyniami, dodajemy łyżkę cukru pudru. Odstawiamy budy do ostygnięcia. Masło ucieramy z łyżką cukru pudru, dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Zimną śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru do gęstości. W niedużej filiżance rozpuszczamy żelatynę w łyżce wody- studzimy. Ostudzona dolewamy do śmietany i mieszamy dokładnie.
Układamy ciasto od dołu:
Herbatniki układamy w blaszce na foli spożywczej, na pierwszą warstwę wylewamy budyń, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to puszkę kajmaku ( lub krem kajmakowo - bananowy z następnego postu), kolejna warstwa ciastek i ubita śmietaną.ciasto trzeba schłodzić przynajmniej 6h by smaki przeszły.
Jeśli chcecie użyć kremu z następnego postu, to do ciasta wystarczy dać połowę kremu z podanych proporcji. Ciasto będzie jeszcze bardziej bananowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz