7 czerwca 2022

Bananowy Bit

 Czyli 3 bit z bananami. Ciasto na dużą blachę.


 


Składniki:

  • 2 paczki herbatników ( fajnie sprawdzają się pełnoziarniste)
  • 3 banany ( dojrzałe, ale jeszcze twarde)
  •  ok 650 ml śmietany 36% (ma być zimna)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • puszka kajmaku
  • łyżka żelatyny 

 

Gotujemy  do zgęstnienia mleko z budyniami, dodajemy łyżkę cukru pudru. Odstawiamy budy do ostygnięcia. Masło ucieramy z łyżką cukru pudru, dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Zimną śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru do gęstości. W niedużej filiżance rozpuszczamy żelatynę w łyżce wody- studzimy. Ostudzona dolewamy do śmietany i mieszamy  dokładnie.

Układamy ciasto od dołu:

Herbatniki układamy w blaszce na foli spożywczej, na pierwszą warstwę  wylewamy budyń, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to puszkę kajmaku ( lub krem kajmakowo - bananowy z następnego postu), kolejna warstwa ciastek i ubita śmietaną.ciasto trzeba schłodzić przynajmniej 6h by smaki przeszły.

 Jeśli chcecie użyć kremu z następnego postu, to do ciasta wystarczy dać połowę kremu z podanych proporcji. Ciasto będzie jeszcze bardziej bananowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz