Rolada wychodzi jak z najlepszej cukierni, jest elegancka,ładnie prezentuje się na stole i smakuje niesamowicie. Fajnie sprawdzi się zamiast tortu i będzie ozdobą na każdej uroczystości.
Truskawki liofilizowane ( pozbawione wody) nie rozpuszczają bezy- tak jak te prawdziwe. Oczywiście jeśli mamy taką ochotę można użyć tych świeżych.
Składniki:
Beza:
- 5 białek z jajek L
- 230g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Ubijamy białka z solą do gęstości pod koniec dodajemy cukier. Kończymy ubijanie białek jak będą gęste, śnieżnobiałe i lśniące. Dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy z białkami. Wykładamy bezę na blachę z pieca, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ( zostawiamy 1 cm od brzegu). Pieczemy ok 20-25 min w temp 150 stopni C. Po upieczeniu odwracamy i ściągamy papier.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- fix do śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz