6 czerwca 2022

Rolada bezowa z liofilizowanymi truskawkami

 



 Rolada wychodzi jak z najlepszej cukierni, jest elegancka,ładnie prezentuje się na stole i smakuje niesamowicie. Fajnie sprawdzi się zamiast tortu i będzie ozdobą na każdej uroczystości.

Truskawki liofilizowane ( pozbawione wody) nie rozpuszczają bezy- tak jak te prawdziwe. Oczywiście jeśli mamy taką ochotę można użyć tych świeżych.




Składniki:

Beza:

  • 5 białek z jajek L
  • 230g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ubijamy  białka z solą do gęstości pod koniec dodajemy cukier. Kończymy ubijanie białek jak będą gęste, śnieżnobiałe i lśniące. Dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy z białkami.  Wykładamy bezę na blachę z pieca, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ( zostawiamy 1 cm od brzegu). Pieczemy ok 20-25 min w temp 150 stopni C. Po upieczeniu odwracamy i ściągamy papier.

Krem:
  • 250 g mascarpone 
  • 150 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany
Ubijamy śmietanę do gęstości, dodajemy po łyżce mascarpone do wykończenia, ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy cukier puder zmieszany z fixem- łączymy wszystko ze sobą. Smarujemy bezę, układamy liofilizowane truskawki i zawijamy szerszym brzegiem do środka. Bezę można zawinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz