1 czerwca 2022

Domowe berlliso, ryż na mleku ze słoika

 Smak dzieciństwa. Doskonała propozycja na lekkie śniadanie lub podwieczorek do pracy.

Wersja biała

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • esencja waniliowa
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • dżem wiśniowy, porzeczkowy lub jaki nam się podoba
  • kilka owoców na wierzch-też mamy dowolność 

Ryż gotujemy do miękkości w ok szklance mleka, gdy worek spuchnie, rozrywamy go ( woreczek wyrzucamy) do ryżu dolewamy szklankę mleka z cukrem i zagotowujemy. Budyń rozpuszczamy w resztce mleka i wlewamy do gorącego ryżu. Mieszamy energicznie, by nie było grudek.  Ryż ma mieć konsystencje gęstego budyniu. Studzimy go, po czym na dno słoika dajemy trochę dżemu, sam ryż budyniowy i wypełniamy górę owocami.

 

Wersja ciemna

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • dżem wiśniowy, porzeczkowy lub jaki nam się podoba
  • kilka owoców na wierzch-też mamy dowolność 
Ryż gotujemy do miękkości w ok szklance mleka, gdy worek spuchnie, rozrywamy go ( woreczek wyrzucamy) do ryżu dolewamy szklankę mleka z cukrem i zagotowujemy. Budyń rozpuszczamy w resztce mleka i wlewamy do gorącego ryżu. Mieszamy energicznie, by nie było grudek.  Ryż ma mieć konsystencje gęstego budyniu. Studzimy go, po czym  dodajemy kakao i dokładnie składniki łączymy ze sobą. Na dno słoika dajemy trochę dżemu, sam ryż budyniowy i wypełniamy górę owocami.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz