Smak dzieciństwa. Doskonała propozycja na lekkie śniadanie lub podwieczorek do pracy.
Wersja biała
Składniki:
- woreczek ryżu
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- esencja waniliowa
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- dżem wiśniowy, porzeczkowy lub jaki nam się podoba
- kilka owoców na wierzch-też mamy dowolność
Ryż gotujemy do miękkości w ok szklance mleka, gdy worek spuchnie, rozrywamy go ( woreczek wyrzucamy) do ryżu dolewamy szklankę mleka z cukrem i zagotowujemy. Budyń rozpuszczamy w resztce mleka i wlewamy do gorącego ryżu. Mieszamy energicznie, by nie było grudek. Ryż ma mieć konsystencje gęstego budyniu. Studzimy go, po czym na dno słoika dajemy trochę dżemu, sam ryż budyniowy i wypełniamy górę owocami.
Wersja ciemna
Składniki:
- woreczek ryżu
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki kakao
- 2 łyżki budyniu czekoladowego
- dżem wiśniowy, porzeczkowy lub jaki nam się podoba
- kilka owoców na wierzch-też mamy dowolność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz