1 czerwca 2022

Sałatka z pieczonym batatem, awokado i serem pleśniowym

 Sałatka ma słodkawy posmak, ser doskonale równoważy wszystkie smaki.




Składniki:

  • 1 batat
  • 1 awokado dojrzałe
  • kawałek sera z niebieska pleśnią - lazur
  • rukola lub młode listki brokułu, jarmużu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju z rzepaku lub oliwa z oliwek
  • garść orzechów włoskich
     

Batata kroimy w kostkę i podlewamy oliwą, pieczemy go w piekarniku do miękkości w temp 180 stopni ok 15 min. Na talerzu układamy rukole, ostudzone oraz  upieczone bataty, awokado pokrojone w kostkę. Ser pleśniowy rozkruszamy i całość oblewamy mieszanką oliwy i syropu, na koniec rzucamy drobno posiekane orzechy włoskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz