1 czerwca 2022

Chatka puchatka vel Chatka baba yagi

 

 

Składniki:

  • 700g sera z wiaderka
  • 250g masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżki mascarpone (można pominąć, ale pomaga ustabilizować masę)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka czubata kakao
  • esencja waniliowa
  • 36 herbatników grubszych ( dobre są z biedronki z masłem)

Polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  •  100 g gorzkiej czekolady

 

 Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po 1 łyżce sera z wiaderka i mascarpone, aż produkty się wykończą. Dzielimy masę na dwie części z tym ,że jedna ma być większa. Do tej większej części dodajemy esencje waniliową, do mniejszej kakao. Rozkładamy herbatniki na foli aluminiowej lub spożywczej. Mają być 3 rzędy po 6 herbatników. Środkowe układamy wzdłuż , a te boczne szerszą stroną.w ten sposób ułożone lepiej się ze sobą łączą. Na pierwszą warstwę nakładamy masę ciemną, dosłownie trochę zostawiając na później. Na to układamy kolejne herbatniki i całą masę białą. Na środku wzdłuż masą ciemną robimy paseczek. Chwytamy za brzegi foli i delikatnie zamykamy domek. Rozpuszczamy śmietanę z czekoladą i polewamy po chałpce. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 h, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień.


 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz