24 sierpnia 2022

Bryzol

 Bryzol to danie rodem z PRL-u. Bryzol może być wołowy lub wieprzowy. 

 


Składniki:


  • 500g mięsa wołowego ( antrykot) lub karkówki
  • 2-3 cebule
  • 1 jajko
  • ok 8 średnich pieczarek
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Mięso mielimy na grubych oczkach ( można też nożem posiekać- no ale po co się męczyć). Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, długo wyrabiamy by w mięsie rozpuścił się tłuszcz i się wszystko ze sobą ładnie skleiło. Kotlety robimy bardzo cienkie, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Na osobnej patelni obsmażamy  na oleju cebulę pokrojoną w piórka, gdy zmięknie solimy. Również osobno przesmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Podajemy bryzol z cebulką i pieczarkami. Mięso wychodzi soczyste i mięciutkie.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz