- 500g mięsa wołowego ( antrykot) lub karkówki
- 2-3 cebule
- 1 jajko
- ok 8 średnich pieczarek
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Mięso mielimy na grubych oczkach ( można też nożem posiekać- no ale po co się męczyć). Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, długo wyrabiamy by w mięsie rozpuścił się tłuszcz i się wszystko ze sobą ładnie skleiło. Kotlety robimy bardzo cienkie, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Na osobnej patelni obsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w piórka, gdy zmięknie solimy. Również osobno przesmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Podajemy bryzol z cebulką i pieczarkami. Mięso wychodzi soczyste i mięciutkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz