24 sierpnia 2022

Duńskie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi.

 

Ciasto jest pyszne, jeśli ktoś jabłek nie lubi ,to uspokajam -w tym cieście w ogóle ich nie czuć. Ciasto długo utrzymuje świeżość, nawet po 3 dniach jest wilgotne.

 


Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 2 średnie jabłka
  • 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich( ale tak by były wyczuwalne pod zębami)
Uwaga! Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na biały puch , dodajemy delikatnie po jednym jajku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko, orzechy i jabłka pokrojone w kosteczkę.
Mieszamy wszystko i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 

Kruszonka
  • 5 łyżek zimnego masła
  • 1/3 szklanki mąki 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Łączymy ze sobą składniki i powstałą kruszonkę rozrzucamy na surowe ciasto. 
Pieczemy razem ok 55-60 min w temp 175 stopni C.

W oryginalnym przepisie jest lukier, według mnie można się bez niego obejść, bo ciasto i bez tego jest słodkie.
 
Lukier:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 ekstraktu z wanilii
Masło rozpuszczamy i dorzucamy resztę składników. Polewamy lekko ostygłe ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz