Ciasto jest pyszne, jeśli ktoś jabłek nie lubi ,to uspokajam -w tym cieście w ogóle ich nie czuć. Ciasto długo utrzymuje świeżość, nawet po 3 dniach jest wilgotne.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 2 średnie jabłka
- 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich( ale tak by były wyczuwalne pod zębami)
Uwaga! Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na biały puch , dodajemy delikatnie po jednym jajku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko, orzechy i jabłka pokrojone w kosteczkę.
Mieszamy wszystko i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Kruszonka
- 5 łyżek zimnego masła
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Łączymy ze sobą składniki i powstałą kruszonkę rozrzucamy na surowe ciasto.
Pieczemy razem ok 55-60 min w temp 175 stopni C.
W oryginalnym przepisie jest lukier, według mnie można się bez niego obejść, bo ciasto i bez tego jest słodkie.
Lukier:
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1/4 ekstraktu z wanilii
Masło rozpuszczamy i dorzucamy resztę składników. Polewamy lekko ostygłe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz