24 sierpnia 2022

Brownie z mascarpone

 

Brownie z mascarpone  mocno czekoladowe

Forma 20x20




Składniki:

  • 200g masła (temperatura pokojowa)
  • 85g czekolady posiekanej gorzkiej
  • 1 szklanki cukru
  • 100g mascarpone (temperatura pokojowa)
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki soli


Ganache

  • 170g czekolady deserowej
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 3 łyżki masła


W rondelku podgrzewamy do zabulgotania  masło i podlewamy nim połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do masy czekoladowej cukier i kakao. Mascarpone łączymy z rozbełtanymi jajkami i wanilią. Dodajemy do sera mąkę i sól. Łączymy ser z masą czekoladową i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45-0 min w temperaturze 10 stopni C. W czasie gdy ciasto się piecze, robimy ganache. Gotujemy śmietanę z masłem do pierwszego zabulgotania i podlewamy połamaną czekoladę. Ma się cała rozpuścić. Mieszamy i ciepły wylewamy na ciasto. Ganach ma stwardnieć, w ciepłe dni ciasto powinno być w lodówce.

Ważne: W tym cieście nie można podmieniać masła na margarynę, ponieważ tłuszcz i woda z margaryny zrobi nam zakalec.

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz