24 sierpnia 2022

Włoskie ciastka migdałowe

 Mocno słodkie, miękkie w środku, pyszne.



 

Składniki:

  • 3 szklanki mielonych orzechów
  • 1 szklanka cukru( można dodać mniej bo wychodzą bardzo słodkie)
  • 3 duże białka z jajek
  • 3 łyżki gładkiego dżemu z moreli ( może być też z jabłek przecier)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego


Dodatkowo:

  • duże białko
  • ok 200g migdałów blanszowanych


Mielone migdały łączymy z cukrem . Ubijamy białka ze solą nie na sztywno ( ma być taka konsystencja jak bitej śmietany). Białka ubite dolewamy do mąki i łączymy ze sobą, na koniec dokładamy dżem.  Masę dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piec do 180 stopni C , a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białko rozbełtujemy widelcem , migdały lekko rozdrabniamy i i każdą uformowaną kuleczkę moczymy najpierw w białku,  a później w rozdrobnionych migdałach blanszowanych. Powinno wyjść większych ok 20 sztuk, a mniejszych jak Raffaello 25-30 sztuk. Pieczemy ok 20 min do zarumienienia migdałów. Środek ma być miękki- zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywujemy w hermetycznym opakowaniu nawet do tygodnia czasu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz