Mocno słodkie, miękkie w środku, pyszne.
Składniki:
- 3 szklanki mielonych orzechów
- 1 szklanka cukru( można dodać mniej bo wychodzą bardzo słodkie)
- 3 duże białka z jajek
- 3 łyżki gładkiego dżemu z moreli ( może być też z jabłek przecier)
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
- duże białko
- ok 200g migdałów blanszowanych
Mielone migdały łączymy z cukrem . Ubijamy białka ze solą nie na sztywno ( ma być taka konsystencja jak bitej śmietany). Białka ubite dolewamy do mąki i łączymy ze sobą, na koniec dokładamy dżem. Masę dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piec do 180 stopni C , a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białko rozbełtujemy widelcem , migdały lekko rozdrabniamy i i każdą uformowaną kuleczkę moczymy najpierw w białku, a później w rozdrobnionych migdałach blanszowanych. Powinno wyjść większych ok 20 sztuk, a mniejszych jak Raffaello 25-30 sztuk. Pieczemy ok 20 min do zarumienienia migdałów. Środek ma być miękki- zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywujemy w hermetycznym opakowaniu nawet do tygodnia czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz