24 października 2023

Papryki nadziewane fetą, antipasti

Składniki:

  • ok 10 papryczek pomidorowych niedużych
  • 2 opakowania fety
  • olej rzepakowy do zalania
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • trochę papryki wędzonej
  • 4 łyżki octu
  • trochę chilli w płatkach


Papryczki myjemy, wydrążamy. Wrzucamy je do gotującej się wody z octem ( mają całe być przykryte wodą) ok 10 min, gotujemy bez pokrywki, wyjmujemy i studzimy. Fetę mieszamy z przyprawami ( bez chilli) i napełniamy każdą ostudzoną paprykę. Olej podgrzewamy z chilli do pierwszego zabulgotania i zlewamy papryczki, tak by całe były przykryte ( najlepiej sprawdza się szersze naczynie). Papryczki ostudzone trzymamy w lodówce- nawet do tygodnia., jeść można już po 24h w lodówce.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz