25 października 2023

Jesienna zupa z dynią i ciecierzycą

 


Jesienna zupa z dynia i ciecierzycą. Zupa dyniowa często kojarzy się z zupą-krem, nie każdy jednak taką zupę zmiksowaną lubi. Dla nich powstała zupa, w której dynia jest składnikiem, ale nie gra pierwszych skrzypiec. Zupa bardzo sycąca i rozgrzewająca.

składniki:

  • ok 450g ciecierzycy w zalewie
  • 300g dyni, najlepiej hokkaido
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • poszatkowana natka pietruszki
  • 1 obrany pomidor
  • 1 kartonik passaty (400g)
  • oliwa do smażenia+ 1 łyżka masła
  • 2 l bulionu
  • sól, pieprz do smaku

Dynie, ziemniaki,cebulę, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy najpierw cebule na oliwie. Gdy zmięknie, dorzucamy resztę warzyw i dokładamy łyżkę masła. Podsmażamy do miękkości. Wrzucamy podsmażone warzywa do bulionu i razem gotujemy. Po ok 20 min dorzucamy odsączoną ciecierzycę, obrany i drobno pokrojony pomidor oraz wlewamy passatę. Gotujemy ok 15 min na wolnym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy świeżą natkę pietruszki. Można podawać z grillowanymi grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz