Blaszka 24x24.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek temp pokojowa
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ponownie ubijamy do momentu, aż białka będą białe i lśniące. Dorzucamy żółtka i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy również przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temp 170 stopniach, góra-dół, środkowy szczebel. Studzimy i kroimy na 3 równe części.
Masa:
- 500g sera z wiaderka
- 2 łyżki kremu pistacjowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- pół budyniu waniliowego
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady białej
- garść pokrojonych pistacji solonych
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Masło, ser, jajka i cukier, podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. W mleku rozpuszczamy budyń, mieszamy by grudek nie było. Podgrzewamy do zgęstnienia, na koniec dodajemy krem z pistacji. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopty. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na wierzch ostatniego biszkoptu, posypujemy pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz