16 listopada 2023

Ciasto z gotowanym kremem pistacjowo -serowym.

 

 Blaszka 24x24.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek temp pokojowa
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ponownie ubijamy do momentu, aż białka będą białe i lśniące. Dorzucamy żółtka i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy również przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temp 170 stopniach, góra-dół, środkowy szczebel. Studzimy i kroimy na 3 równe części.

Masa:

  • 500g sera z wiaderka
  • 2 łyżki kremu pistacjowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół budyniu waniliowego
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka czekolady białej
  • garść pokrojonych pistacji solonych


Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Masło, ser, jajka i cukier, podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. W mleku rozpuszczamy budyń, mieszamy by grudek nie było. Podgrzewamy do zgęstnienia, na koniec dodajemy krem z pistacji. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopty. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na wierzch ostatniego biszkoptu, posypujemy pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz