Tatar ze śledzia po węgiersku wg. Magdy Gessler
Składniki:
- śledzie matias w oleju 250 gr
- papryka pieczona czerwona 2 sztuki,
- 1 średnia cebula
- 4 jaja na twardo
- 2 ogórki kiszone
- pieczarki marynowane mały słoiczek
- łyżka kaparów
- łyżka ketchupu łagodnego
- łyżka musztardy ostrej
- odrobina imbiru ( może być mielony)
- mielony pieprz czarny
- 1 łyżka miodu płynnego
- łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta soli
Wszystko kroimy w kostkę.
Paprykę wkładamy do pieca i pieczemy do miękkości i lekkiego przypalenia. By zdjąć skórkę jeszcze gorące papryki wkładamy do worka foliowego zawiązujemy, po ostygnięciu ściągamy skórę-kroimy w kostkę. Z miodu, musztardy, imbiru, przypraw i ketchupu robimy sos.
Wszystko musi postać 1 h poza lodówką, po 1h można pomieszać ze sobą wszystkie składniki i wstawić do lodówki. Ten tatar robi furorę na imprezach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz