18 listopada 2023

Tatar ze śledzia po węgiersku



Tatar ze śledzia po węgiersku wg. Magdy Gessler





Składniki:

  • śledzie matias w oleju 250 gr
  •   papryka pieczona czerwona 2 sztuki,
  •   1 średnia cebula 
  • 4 jaja na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • pieczarki marynowane mały słoiczek
  •  łyżka  kaparów
  • łyżka ketchupu łagodnego
  • łyżka musztardy ostrej
  • odrobina imbiru ( może być mielony)
  • mielony pieprz czarny
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta soli

Wszystko kroimy w kostkę.
Paprykę wkładamy do pieca  i pieczemy do miękkości i lekkiego przypalenia. By zdjąć skórkę jeszcze gorące papryki wkładamy do worka foliowego zawiązujemy, po ostygnięciu ściągamy skórę-kroimy w kostkę. Z miodu, musztardy, imbiru, przypraw i ketchupu robimy sos.
 Wszystko musi postać 1 h poza lodówką, po 1h można pomieszać ze sobą wszystkie składniki i wstawić do lodówki. Ten tatar robi furorę na imprezach.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz