13 lutego 2024

Serduszkowy torcik walentynkowy

 

Serduszkowy torcik walentynkowy. Duża blacha





Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
  • 2 jajka


Wodę z masłem rozpuszczamy w rondelku, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao. Mleko mieszamy widelcem z sodą i jajkami. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone masło z wodą i masę jajeczną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 15 min w temp 180 stopni C do suchego patyka. Przed pieczeniem i po upieczeniu blachę zrzucamy z 30 cm ( po to by biszkopt był płaski i nie opadł).

Po ostygnięciu wykrawamy serduszka lub inne wzory.

Masa malinowa:

  • 150 ml śmietany 36%
  • 70g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • 4 łyżki frużeliny malinowej

Zimną śmietanę miksujemy z mascarpone też z lodówki, dodajemy fix, cukier puder, gdy zgęstnieje masa na koniec dodajemy partiami zimną frużelinę malinową.

Frużelina malinowa:

  • 300g mrożonych malin
  • ok 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Maliny rozmrażamy i blendujemy na puree, można przepuścić przez sitko jeśli nie lubimy pestek. Żelatynę moczymy w wodzie ok 15 min. Następnie podgrzewamy ok 20-30 s w mikrofali do rozpuszczenia, studzimy i wlewamy do malin i mieszamy ze sobą.

Każde serduszko nawilżamy alkoholem z wodą lub cytryną i wodą, rękawem cukierniczym robimy na krawędzi rozetki natomiast do środka łyżką wkładamy frużelinę. Zatykamy serduszkiem i dekorujemy wierzch. Powinno wyjść ok 6-7 takich deserków. 

Jak ciasta zostanie warto z niego zrobić bajaderki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz