Tortownica 20 cm
Składniki:
Biszkopt ciemny
- 3 jaja 100g cukru
- szczypta soli
- 40g mąki pszennej
- 40g skrobie ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżka zimnej wody
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i ubijamy do powstania lśniącej i śnieżnobiałej piany. Delikatnie dodajemy żółtka i łączymy całość. Dokładamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wodę. oraz kakao. Ponownie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, zrzucamy na podłogę z 30 cm i do pieca na ok 20 min w temp 175 stopni C. Po upieczeniu ( sprawdzamy patyczkiem), od razu zrzucamy z 30 cm na podłogę i studzimy całkowicie. Wyjmujemy stygły biszkopt i dzielimy na 2 części.
Biszkopt jasny
- 3 jaja 100g cukru
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
- 50g mąki pszennej
- 40g skrobie ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i ubijamy do powstania lśniącej i śnieżnobiałej piany. Delikatnie dodajemy żółtka i łączymy całość. Dokładamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wodę, dolewamy esencje. Ponownie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, zrzucamy na podłogę z 30 cm i do pieca na ok 20 min w temp 175 stopni C. o upieczeniu ( sprawdzamy patyczkiem), od razu zrzucamy z 30 cm na podłogę i studzimy całkowicie. Wyjmujemy stygły biszkopt i dzielimy na 2 części.
Masa marcepanowa
- 200g surowego marcepanu
- 50 g białej czekolady
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 230ml śmietany 30-36%
Marcepan ścieramy na tarce. Do rondla o grubym dnie wrzucamy połamaną czekoladę, wiórki marcepanu i 40ml śmietany. Podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy całkowicie.190 ml śmietany ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy masę marcepanową. Jeśli trzeba to schładzamy.
Masa czekoladowa
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 500 ml śmietany
W 120 ml śmietany rozpuścić czekoladę. Ostudzić. Resztę śmietany ubijamy i do niej stróżką dolewamy czekoladę.
Na spód 1 blat biały na to pół masy marcepanowej, na to blat ciemny, cała masa czekoladowa, blat biały, pół masy marcepanowej i na górę blat ciemny. Każdy blat nasączamy amaretto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz