12 lutego 2024

Tort niemiecki czekoladowy z marcepanem

 


Tortownica 20 cm

Składniki:

Biszkopt ciemny

  • 3 jaja 100g cukru
  • szczypta soli
  • 40g mąki pszennej
  • 40g skrobie ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i ubijamy do powstania lśniącej i śnieżnobiałej piany. Delikatnie dodajemy żółtka i łączymy całość. Dokładamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wodę. oraz kakao. Ponownie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, zrzucamy na podłogę z 30 cm i do pieca na ok 20 min w temp 175 stopni C. Po upieczeniu ( sprawdzamy patyczkiem), od razu zrzucamy z 30 cm na podłogę i studzimy całkowicie. Wyjmujemy stygły biszkopt i dzielimy na 2 części.

Biszkopt jasny

  • 3 jaja 100g cukru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 50g mąki pszennej
  • 40g skrobie ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i ubijamy do powstania lśniącej i śnieżnobiałej piany. Delikatnie dodajemy żółtka i łączymy całość. Dokładamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wodę, dolewamy esencje. Ponownie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, zrzucamy na podłogę z 30 cm i do pieca na ok 20 min w temp 175 stopni C. o upieczeniu ( sprawdzamy patyczkiem), od razu zrzucamy z 30 cm na podłogę i studzimy całkowicie. Wyjmujemy stygły biszkopt i dzielimy na 2 części.

Masa marcepanowa

  • 200g surowego marcepanu
  • 50 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 230ml śmietany 30-36%

Marcepan ścieramy na tarce. Do rondla o grubym dnie wrzucamy połamaną czekoladę, wiórki marcepanu i 40ml śmietany. Podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy całkowicie.190 ml śmietany ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy masę marcepanową. Jeśli trzeba to schładzamy.

Masa czekoladowa

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 500 ml śmietany

W 120 ml śmietany rozpuścić czekoladę. Ostudzić. Resztę śmietany ubijamy i do niej stróżką dolewamy czekoladę.

Na spód 1 blat biały na to pół masy marcepanowej, na to blat ciemny, cała masa czekoladowa, blat biały, pół masy marcepanowej i na górę blat ciemny. Każdy blat nasączamy amaretto.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz