Tiropitas
Składniki:
- kilka płatów ciasta filo (23cm na 35 cm)
- 1 opakowanie sera feta oryginalnego
- 1 paczka sera półtłustego lub wiejskiego drobno zmielonego
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
Sery wymieszaj z ubitymi mikserem jajkami i solą. Pojedynczy arkusz filo smarujemy roztopionym masłem i dzielimy go wzdłuż na 6 pasków. Łyżeczkę masy układamy na końcu paska w rogu składamy róg w trójkąt i tak od rogu do rogu tworzymy trójkątnego tiropitas. Powtarzamy proces do wykończenia masy. Każdy trójkąt smarujemy masłem z wierzchu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach ok 15 min ( do zarumienienia). Można zamrozić nieupieczone, później wyjąć. Rozmrozić i upiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz