5 sierpnia 2024

Tiropitas

 


Tiropitas


Składniki:

  • kilka płatów ciasta filo (23cm na 35 cm)
  • 1 opakowanie sera feta oryginalnego
  • 1 paczka sera półtłustego lub wiejskiego drobno zmielonego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego masła

Sery wymieszaj z ubitymi mikserem jajkami i solą. Pojedynczy arkusz filo smarujemy roztopionym masłem i dzielimy go wzdłuż na 6 pasków. Łyżeczkę masy układamy na końcu paska w rogu składamy róg w trójkąt i tak od rogu do rogu tworzymy trójkątnego tiropitas. Powtarzamy proces do wykończenia masy. Każdy trójkąt smarujemy masłem z wierzchu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach ok 15 min ( do zarumienienia). Można zamrozić nieupieczone, później wyjąć. Rozmrozić i upiec.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz