12 listopada 2012
Jabłkowa delicja
biszkopt idealny:)
5 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy , dodajemy cukier, potem delikatnie żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do białek.Pieczemy 30 min w temp ok 180 stopni C.Po upieczeniu można nasączyć herbata z cytryna.
masa jabłkowa
1 kg jabłek kwaśnych
3 łyżki cukru
3 jasne galaretki ( najlepiej cytrynowe)
Jabłka ucieramy na dyżych oczkach. Na dno garnka wlać odrobinę wody, wrzucić strate jabłka i cukier.Wstawić na ogień i często mieszać, wystudzić. Rozpuścić 3 galaretki.Jabłka i galaretki połączyć razem.Troszkę odczekać, aż całość lekko stężeje.Zalać biszkopt w blaszce. Poczekać do całkowitego stężenia (można w lodówce).
Masa śmietanowa
Ubić śmietanę 30% z 1 śnieżką (lub fixem).
Wylać na stężałą masę jabłkową.
Można zrobić esy floresy przy użyciu rozpuszczonej czekolady lub polewy czekoladowej.
Dla leniuchów może być wersja z okrągłymi biszkoptami.
Ciasto jest bardzo dobre, lekko kwaśne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz