12 listopada 2012

STEFANKA BEZ PIECZENIA

 Smak dzieciństwa

1l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 szklanka kaszy mannej
2 łyżki kakao (gorzkie oczywiście)
herbatniki (ja kupuje 2 paczki duże herbatników w biedronce)

Ciasto lepiej w małej blaszce,a le jak chcemy mieć dużą a nie wysokie to polecam dużą blachę


blachę wyłożyć folią i ułożyć warstwę spodnią herbatnikami.Kakao wymieszać z niewielka ilością wody (tak by nie było grudek). W garnku ląduje mleko, cukier i cukier waniliowy, margaryny, podgrzać do rozpuszczenia margaryny, dodać kasze manną i kakao wymieszać.powinna wam wyż brązowa maż o konsystencji gęstej śmietany.Ciepłą masę wylać na herbatniki i przykryć kolejna warstwą herbatników.
Na wierz polewa

Składniki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

przepis na polewę pochodzi stąd:
www.wielkiezarcie.com/recipe6593.htm
 
\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz