12 listopada 2012

Sałatka brokułowa

Są takie sałatki, które zostają z nami na długo-ta właśnie taka jest.  Mała ilość majonezu w jej składzie, plasuje ją u mnie na wysokim sałatkowym miejscu.





Składniki:
  • 2 piękne zielone duże brokuły
  • duży jogurt naturalny
  • ok 4-5 ząbków czosnku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • majonez ok 1 łyżki
  • sól, pieprz

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, później trzemy różyczki (ja nogę też gotuje i wykorzystuje) na tarle o grubych oczkach, piersi smażymy na łyżce masła/lub na oliwie do przyrumienienia. Jak wszystko ostygnie mieszamy brokuły z kurczakiem całym jogurtem, czosnkiem szczyptą ziół prowansalskich, łyżką majonezu, solą i pieprzem. Sałatka pożywna, ale nie ciężka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz