papryka pieczona
6 papryk czerwonych
2-3 łyżeczki cukru
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek ok 2 łyżki
kilka listków bazylii
1/2 łyżeczki soku z
limonki lub cytryny
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
Papryki
opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone
włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do
ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić
w szerokie, długie paski.Do miski wrzucamy paprykę podlewamy olejem oraz octem jabłkowym, również w paski kroimy bazylie , podsypujemy cukrem ( drobnym) i solimy i pieprznymi do smaku.
Taką antipasti możemy jeść od razu. Ja najlepiej lubię ją podawać na chrupiącym toście.Natomiast jeśli zrobię dużo i coś zostaje, odsączam sos ,a paprykę wrzucam do pizzy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz