19 grudnia 2012

Pieczona papryka w occie jabłkowym i bazyli




papryka pieczona

6 papryk czerwonych

2-3 łyżeczki cukru

ocet jabłkowy

oliwa z oliwek ok 2 łyżki

kilka listków bazylii

1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

1/2 łyżeczki soli

świeżo zmielony pieprz



Papryki opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski.Do miski wrzucamy paprykę podlewamy olejem oraz octem jabłkowym, również w paski kroimy bazylie , podsypujemy cukrem ( drobnym) i solimy i pieprznymi do smaku.

Taką antipasti możemy jeść od razu. Ja najlepiej lubię ją podawać na chrupiącym toście.Natomiast jeśli zrobię dużo i coś zostaje, odsączam sos ,a paprykę wrzucam do pizzy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz