Placek ziemniaczany po zbójnicku
Składniki na placki
ok 2 kg ziemniaków
ok 3 średnie cebule
ok 6 ząbków czosnku
kopiata łyżka mąki pszennej
pieprz , sól, wegeta
Ziemniak, cebule obieramy i trzemy na drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę,dodajemy mąkę i przyprawiamy. Dobrze jest też odsączyć trochę wody spod ziemniaków, placki nie będą nam wtedy pryskać i się rozwalać na patelni
składniki na gulasz
ok 60 dag łopatki lub szynki jak kto woli
2 średnie cebule
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki
olej pieprz, sól
Mięso kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody z olejem z liściem laurowym i zielem. Dodajemy cebule pokrojoną w krążki, dusimy pod przykryciem do miękkości,dy jest już mięso miękki pieprzmy i solimy. Na patelni wylewamy ok 2 łyżki oliwy i dosypujemy 2 łyżki słodkiej papryki ,powstałą maź wrzucamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez chwile. W ten sposób przygotowany gulasz nie wymaga zasmażki.
Pieczemy placki ,układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy gulaszem oraz żółtym serem i posiekaną pietruszką. Składniki podane wyżej są na ok 4 osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz