9 grudnia 2012

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa z dyni

dynia - 60 dag
marchew - 1 szt.
imbir świeży - 5 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
curry - pół łyżeczki
bulion - 1 l
oliwa z drugiego tloczenia - 30 ml
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
na wierzch:
śmietana kwaśna - 100 ml  pietruszka


 prażone pestki dyni - 50 g
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm - powinno go być około 4 szklanek. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Imbir obieram i ścieram na tarce.W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw marchew, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażymy mieszając, po czym zalewamy bulionem,musi się zagotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Tak dusimy ok 15 min.
Całość zmiksować, przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i curry, Rozlewamy do talerzy, a każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany, pietruszką i prażonymi pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz